Αρχική Blog Πόνοι ανάπτυξης στα παιδιά: Πού νιώθουν όταν μεγαλώνουν και πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Πόνοι ανάπτυξης στα παιδιά: Πού νιώθουν όταν μεγαλώνουν και πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Πόνοι ανάπτυξης στα παιδιά: Πού νιώθουν όταν μεγαλώνουν και πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Πόνοι ανάπτυξης στα παιδιά: Πού νιώθουν όταν μεγαλώνουν και πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Οι πόνοι της ανάπτυξης είναι μια εμπειρία που βιώνουν τα παιδιά όταν μεγαλώνουν.  Οι γονείς συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα παράπονα των παιδιών τους για πόνους και αναρωτιούνται τι ακριβώς τους προκαλεί και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανακουφιστούν.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε αναλυτικά τι ακριβώς είναι αυτοί οι πόνοι, πού εμφανίζονται, τις πιθανές αιτίες τους και πώς οι γονείς μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα και στήριξη για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν αυτήν τη φάση της ζωής τους.

Τι είναι οι πόνοι ανάπτυξης;

Οι πόνοι ανάπτυξης είναι ένα συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα  εμφανίζονται μεταξύ 2 και 12 ετών. Πρόκειται για πόνους στις αρθρώσεις και συνήθως εκδηλώνονται αργά το απόγευμα ή κατά τη διάρκεια του ύπνου, υποχωρώντας μέχρι το πρωί.

Παρόλο που είναι τελείως αθώοι και παροδικοί, η παροχή αγάπης και υποστήριξης των γονιών είναι σημαντική και βοηθηθούν τα παιδιά να ξεπεράσουν αυτήν την εμπειρία με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

Πού εμφανίζονται οι πόνοι ανάπτυξης;

Όταν ακούτε τα παιδιά σας να παραπονιούνται για πόνους στα κάτω άκρα τους και μάλιστα έπειτα από έντονη σωματική δραστηριότητα, μην πανικοβάλλεστε. Κατά πάσα πιθανότητα είναι αυξητικά άλγη λόγω του ότι μεγαλώνουν.

Οι περιοχές που συνήθως επηρεάζονται είναι οι ακόλουθες:

  1. Μηροί: Οι μηροί είναι μια από τις πιο συνηθισμένες περιοχές που εμφανίζονται οι πόνοι αυτοί και συνήθως επηρεάζουν τα μέσα ή κάτω μέρη των μηρών

  2. Γόνατο: Ο πόνος αυτός σημειώνεται κυρίως στην οπίσθια επιφάνεια του γόνατος

  3. Κνήμες: Εδώ τα άλγη κάνουν την εμφάνισή τους τόσο στον μπροστινό όσο και στον πίσω μέρος

  4. Αστράγαλοι: Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν πόνο στους αστραγάλους και τα πόδια τους καθώς αναπτύσσονται

  5. Άνω άκρα: Δεν είναι πόνοι των κάτω άκρων, σε κάποιες λιγότερες περιπτώσεις, τα παιδιά μπορεί να διαμαρτυρηθούν για πόνο στους ώμους και στα μπράτσα.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι πόνοι είναι μυϊκοί, δεν είναι παθολογικοί και αποτελούν μια φυσιολογική διαδικασία κατά την ανάπτυξη των παιδιών.

Τι προκαλεί τους πόνους ανάπτυξης;

Οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν τους πόνους ανάπτυξης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, αλλά πιστεύεται πως σχετίζονται με την έντονη φυσική δραστηριότητα των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 Κατά την περίοδο της προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ενεργά και ανακατεύονται σε πολλές δραστηριότητες όπως τρέξιμο, παιχνίδια στον νηπιαγωγείο, μπάσκετ, ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα που απαιτούν φυσική προσπάθεια.

Η υπερβολική αντίσταση και καταπόνηση των μυών και αρθρώσεων κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί να επηρεάσει το μυοσκελετικό σύστημα των παιδιών, οδηγώντας στην εμφάνιση των πόνων ανάπτυξης.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως όλα αυτά τα άλγη είναι περιορισμένης διάρκειας και αθώα, αλλά εάν ο πόνος γίνει έντονος ή παρουσιαστεί μαζί με άλλα συμπτώματα, είναι προτιμότερο να ζητηθεί ιατρική συμβουλή για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες.

Οι πόνοι ανάπτυξης εμφανίζονται σε όλα τα παιδιά;

Όχι, δεν εμφανίζονται σε όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο ή στον ίδιο βαθμό.

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και η αντίδρασή του στην ανάπτυξη μπορεί να διαφέρει. Κάποια παιδιά έχουν πόνους έντονους, ενώ άλλα μπορεί να μην τους αντιληφθούν καθόλου.

Επίσης, η ένταση και η διάρκεια των πόνων στα κάτω άκρα μπορεί να ποικίλλει από παιδί σε παιδί. Ορισμένα παιδιά μπορεί να αισθάνονται μία ελαφριά ενόχληση, ενώ άλλα μπορεί να βιώνουν έντονους πόνους που επηρεάζουν την καθημερινότητα τους. 

Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το παιδί σας από τους πόνους λόγω ανάπτυξης;

Για να ανακουφίσετε το παιδί σας από τους πόνους λόγω ανάπτυξης, μπορείτε να λάβετε μερικά απλά μέτρα που θα του παράσχουν ανακούφιση και άνεση.

Είναι σημαντικό να παρέχετε την απαραίτητη συμπαράσταση και ευαισθησία στο παιδί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς οι πόνοι ανάπτυξης είναι περαστικοί και απλά μέτρα μπορούν να του προσφέρουν ανακούφιση.

Σχετικά προϊόντα