Αρχική Blog Οι 6 Καλύτερες Συνταγές Χριστουγεννιάτικων Γλυκών

Οι 6 Καλύτερες Συνταγές Χριστουγεννιάτικων Γλυκών

Οι 6 Καλύτερες Συνταγές Χριστουγεννιάτικων Γλυκών

Αν είσαι ιδιαίτερος φαν των γλυκών, τότε τα Χριστούγεννα θα είναι η αγαπημένη σου εποχή! Η ανυπομονησία σου για τα παραδοσιακά μελομακάρονα και τα υπόλοιπα γλυκά της εποχής είναι απολύτως δικαιολογημένη, μιας και την εποχή αυτή, οι ζαχαροπλάστες αλλά…και οι μαμάδες, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Το χριστουγεννιάτικο δείπνο άλλωστε, δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο χωρίς επιδόρπιο! Αν φέτος είστε οικοδεσπότης και έχετε αναλάβει την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος, μην αγχώνεστε, αφού σας παρέχουμε όλα εκείνα τα γλυκά που πραγματικά μυρίζουν Χριστούγεννα! Ας ανακαλύψουμε λοιπόν μαζί τα πιο δημοφιλή εδέσματα που μπορείτε να κάνετε απλά κι εύκολα στο σπίτι σας, για να εντυπωσιάσετε πλήρως τους καλεσμένους σας με τις μαγειρικές σας ικανότητες. Κι επειδή έχουμε φροντίσει να ικανοποιήσετε μέχρι και τον πιο απαιτητικό καλεσμένο, σας έχουμε όχι μία, όχι δύο, ούτε τρεις συνταγές…αλλά έξι! Φυσικά δημιουργικότητα και ζαχαροπλαστική πάνε μαζί, οπότε μη διστάσετε να κάνετε τις δικές σας αλχημείες και να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδάκια σας, πλάθοντας και δημιουργώντας τα πιο ωραία εδέσματα!

Μελομακάρονα 

Ξεκινώντας φυσικά από τα πιο παραδοσιακά, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποια είναι η ετυμολογική αλλά και η τοπική προέλευση των μελομακάρονων ; Η λέξη μελομακάρονα, προέρχεται από τις λέξεις μέλι και μακαρόνι και όσο παράδοξο και να φαίνεται, οι ρίζες τους είναι αρχαιοελληνικές. Πιο συγκεκριμένα, η αρχαία ελληνική λέξη “μακαρωνία”, κρύβει μια σκοτεινή ιστορία από πίσω της, αφού συνιστούσε ένα νεκρώσιμο γλυκό κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Το γλυκό αυτό σε συνδυασμό με την “μακαρία”, ένα είδος ψυχόπιτας σαν κομμάτι άρτου, προσφέρονταν έπειτα από κηδείες! Αργότερα, το γλυκό συνηθιζόταν να περιλούζεται με μέλι, οπότε και καταλήξαμε στη σημερινή του εκδοχή και στο τελικό του όνομα. Δείτε εδώ την απόλυτη συνταγή για μελομακάρονα!

Κουραμπιέδες 

Περνώντας στους κουραμπιέδες τώρα, εντοπίζουμε τις ρίζες τους στην Ανατολή, απ’ όπου και προέρχεται η λέξη “kurabiye” στα τούρκικα και “qurabiya” στα αραβικά, από το “kuru” που σημαίνει στεγνός-ξερός και το “biye” που είναι δάνειο από τα λατινικά για τη λέξη biscuit, το μπισκότο. Ένα παρόμοιο γλυκό εντοπίζεται και στις βαλκανικές χώρες με την ονομασία “Πολβορόν”, ενώ ρίζες του κουραμπιέ εντοπίζονται τόσο στο Λίβανο όσο και στην Περσία, ήδη από τον 7ο αιώνα. Στην Ελλάδα έφτασε μέσω των προσφύγων της Μικράς Ασίας και εδραιώθηκε ως το γλυκό με βάση το βούτυρο, το αμύγδαλο και την άφθονη άχνη ζάχαρη που γνωρίζουμε σήμερα. Ανακαλύψτε τα υπόλοιπα υλικά και την εκτέλεση τους.

Δίπλες 

Οι δίπλες, παραδοσιακό ελληνικό γλυκό των Χριστουγέννων, με καταγωγή από την Πελοπόννησο και ειδικότερα την Καλαμάτα και τη Μάνη, προσφέρονταν ως έδεσμα σε χαρμόσυνες εκδηλώσεις, όπως σε αρραβώνες γάμους και βαφτίσεις, κατά την παράδοση. Σύμφωνα με την τελευταία βέβαια, όσο περισσότερες δίπλες είχε το γλυκό, τόσο μεγαλύτερη και η χαρά. Αν και ιδιαίτερα περίτεχνο στην όψη είναι αρκετά απλουστευμένη η εκτέλεσή του, ενώ υπάρχει επίσης η άποψη πως η ζύμη τους συμβολίζει το σώμα του Χριστού και το μέλι, την ευζωία και την τύχη αντίστοιχα. Είναι αλλιώς γνωστές και με την ονομασία ξεροτήγανα, τη συνταγή των οποίων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μπακλαβάς 

Ο μπακλαβάς πρωτοεμφανίστηκε στο παλάτι του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Τοπκαπί στην Κωνσταντινούπολη. Η ιστορία βέβαια τον θέλει να κάνει το ντεμπούτο του στη μακρινή Συρία ενώ γενικά επικρατεί η άποψη πως στην Ελλάδα εμφανίζεται ήδη από τον 5ο αιώνα με τα ταξίδια των Ελλήνων προς την Ανατολή. Ο καθηγητής Σπύρος Βρυώνης εξηγεί πως στον ελληνικό χώρο φτιαχνόταν ένα γλυκό παρόμοιο του μπακλαβά, η “κοπτή» ή το «κοφτό, ενώ ο δημοσιογράφος Perry Charles διαψεύδει αυτή την άποψη, επισημαίνοντας πως έμοιαζε περισσότερο με παρασκεύασμα αφού δεν περιείχε ζύμη. Αν και λοιπόν οι απόψεις διίστανται περί προέλευσης του μπακλαβά, αυτή η νόστιμη συνταγή σίγουρα θα εξαλείψει τις όποιες διαφωνίες!

Βασιλόπιτα 

Πρωτοχρονιά και βασιλόπιτα, είναι άκρως συνδεδεμένα, αλλά είμαστε σίγουροι πως δεν ξέρετε την ιστορία πίσω από αυτό το κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Όπως αποκαλύπτει η θρησκευτική ορθόδοξη παράδοση, οι ρίζες της εντοπίζονται στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Το όνομά της συνδέεται με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου φυσικά, όταν και κόβουμε την βασιλόπιτα με την ελπίδα να πετύχουμε το τυχερό φλουρί, που θα μας χαρίσει τύχη και αισιοδοξία στο νέο έτος. Το έθιμο αυτό όπως έχει πλέον εδραιωθεί, ανάγεται στα ρωμαϊκά «Σατουρνάλια» των Φράγκων, που αποτελούν συνέχεια των Ελληνικών «Κρονίων». Η συνήθεια τοποθέτησης φλουριού στη ζύμη της βασιλόπιτας, προήλθε από το Μέγα Βασίλειο, με εκείνον που το πετύχαινε τελικά να ανακηρρυσσσόταν ως «Βασιλιάς της βραδιάς». Ορίστε μια πανεύκολη συνταγή για βασιλόπιτα από τον Γιάννη Λουκάκο.

Μπισκότα βουτύρου 

Και για τέλος, σας έχουμε την πιο διασκεδαστική συνταγή για να δοκιμάσετε με τα παιδάκια σας. Πρόκειται για τα μπισκότα βουτύρου, που τόσο μεγάλοι όσο και μικροί αγαπούν και λατρεύουν. Η ονομασία των μπισκότων, προέρχεται από τα λατινικά που ομιλούνταν στον μεσαίωνα και πιο συγκεκριμένα από τη λέξη “biscoctus” ή αλλιώς στην σύγχρονη ιταλική γλώσσα “biscotto”, λέξεις που σημαίνουν διπλά-ψημένο (bis-cotto). Ο λόγος που ψηνόταν δύο φορές, ήταν για να γίνονται πιο τραγανά και να μπορούν να αποθηκεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πηγές, η πρώτη φορά που εντοπίζουμε τα μπισκότα είναι στην Ολλανδία, ενώ τον 7ο αιώνα στον τόπο της Περσίας, προσέθεσαν στην απλή αρχική ζύμη βούτυρο, αυγά και κρέμα, με αποτέλεσμα το σημερινό κράμα μπισκότου. Φτιάξτε τα πιο λαχταριστά μπισκότα βουτύρου!

Στα Χριστούγεννα, η γεύση συναντά την παράδοση και δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη γλυκά και αγάπη. Με τις συνταγές που παρουσιάσαμε παραπάνω, μπορείτε να δημιουργήσετε παρέα με τα παιδιά σας, τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά και να μοιραστείτε τη χαρά των γιορτών με τους αγαπημένους σας. Αφήστε τη δημιουργικότητά σας να λάμψει και να δημιουργήσει υπέροχες γαστρονομικές εμπειρίες για εσάς και τους καλεσμένους σας.