Αρχική Blog Διασκεδαστικές Δραστηριότητες για το Μωρό σας: Παιχνίδια που Ενθαρρύνουν την Ανάπτυξή του

Διασκεδαστικές Δραστηριότητες για το Μωρό σας: Παιχνίδια που Ενθαρρύνουν την Ανάπτυξή του

Διασκεδαστικές Δραστηριότητες για το Μωρό σας: Παιχνίδια που Ενθαρρύνουν την Ανάπτυξή του

Διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη του μωρού σας

Ως γονέας, η φροντίδα της ανάπτυξης του μωρού σας είναι μια από τις πολλές σας ασχολίες. Και ίσως θα λέγαμε από τις πιο σημαντικές συνδυαστικά με την υγεία του. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, η σωματική και η ψυχική πρέπει να φροντίζονται εξίσου και η μόνη λύση για ακόμη μια φορά, είναι το παιχνίδι!

Τα μωρά είναι από τη φύση τους περίεργα και πρόθυμα να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και η παροχή διεγερτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, μπορεί να υποστηρίξει τη γνωστική, σωματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. 

Δες στο Coolclub παιχνιδάκια όλων των ηλικιών:

Ας ανακαλύψουμε μερικές διασκεδαστικές - για εσάς και το μωρό σας - δραστηριότητες, που μπορείτε πολύ εύκολα να ενσωματώσετε στην καθημερινή ρουτίνα του μωρού σας για να προωθήσετε την ανάπτυξή του:

1. Αισθητηριακό παιχνίδι 

Το αισθητηριακό παιχνίδι εμπλέκει τις αισθήσεις του μωρού σας και το βοηθά να κατανοήσει τον κόσμο. Τοποθετήστε έναν “κάδο αισθήσεων” γεμάτο με υλικά όπως ρύζι, φασόλια, νερό ή άμμο για να τον εξερευνήσει το μωρό σας. Προσθέστε διαφορετικές υφές, χρώματα και γενικά, διάφορα παιχνίδια κατασκευών, όπως λούτρινα παιχνίδια ή κουδουνίστρες για να τα αγγίξουν, να αισθανθούν και να τα χειριστούν. Το αισθητηριακό παιχνίδι διεγείρει τους αισθητηριακούς τους υποδοχείς, προάγει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και ενθαρρύνει τη γνωστική ανάπτυξη.

2. Tummy Time

Ο χρόνος της κοιλιάς είναι απαραίτητος για την ενίσχυση της δύναμης του μωρού σας και την ανάπτυξη των κινητικών του δεξιοτήτων. Τοποθετήστε το μωρό σας στην κοιλιά του σε ένα μαλακό χαλάκι ή κουβέρτα για σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενθαρρύνετέ τα να σηκώσουν το κεφάλι τους, να πιέσουν τα μπράτσα τους και να πιάσουν παιχνίδια ή αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί μπροστά τους. Ο χρόνος της κοιλιάς βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του λαιμού, της πλάτης και των ώμων και τους προετοιμάζει για το έρπημα και τελικά το περπάτημα.

3. Αφήγηση βιβλίων 

Το να διαβάζετε στο μωρό σας από νεαρή ηλικία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καλλιεργήσετε την αγάπη για τη γλώσσα, το διάβασμα βιβλίων και τα γράμματα. Επιλέξτε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας, με πολύχρωμες εικονογραφήσεις και απλό κείμενο. Κάντε την ώρα της ιστορίας διαδραστική χρησιμοποιώντας διαφορετικές φωνές, εκφράσεις προσώπου και χειρονομίες για να προσελκύσετε την προσοχή του μωρού σας. Η κοινή ανάγνωση διεγείρει τη φαντασία τους, διευρύνει το λεξιλόγιό τους και θέτει τα θεμέλια για τη δια βίου μάθηση.

4. Παζλ 

Τα παζλ είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την ανάπτυξη του μωρού σας σε πολλούς τομείς. Κατ' αρχάς, η επίλυση παζλ βελτιώνει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και τον συντονισμό χεριών-ματιών, καθώς το μωρό πρέπει να ταιριάξει τα κομμάτια μεταξύ τους. Αυτή η δραστηριότητα βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη της αντοχής και της επιμονής, καθώς το μωρό προσπαθεί να επιλύσει το παζλ.

Εκτός από τις φυσικές δεξιότητες, τα παζλ ενισχύουν επίσης τις γνωστικές λειτουργίες του μωρού. Το να εντοπίζει και να ταιριάζει τα κομμάτια ενθαρρύνει την ανάπτυξη της αντίληψης του χώρου, της αφαιρετικής σκέψης και της προβληματισμού. Τα παζλ μπορούν επίσης να βοηθήσουν το μωρό να αναγνωρίζει σχήματα, χρώματα και μοτίβα, ενισχύοντας έτσι την αναγνωριστική του δεξιότητα

5. Μουσική και κίνηση 

Εκθέστε το μωρό σας στη μουσική και την κίνηση, είτε αυτό είναι τραγούδι και χορός, είτε οτιδήποτε άλλο, για να τονώσετε τις ακουστικές και κινητικές του δεξιότητες. Τραγουδήστε παιδικές ρίμες, παίξτε μουσικά όργανα ή χορέψτε μαζί σε ζωντανές μελωδίες. Χρησιμοποιήστε κορδέλες ή φυσαλίδες για να ενθαρρύνετε την προσέγγιση, το πιάσιμο και τον συντονισμό χεριού-ματιού. Οι δραστηριότητες μουσικής και κίνησης ενισχύουν την αίσθηση του ρυθμού του μωρού σας, προάγουν την επίγνωση του σώματος και ενθαρρύνουν την αυτοπεποίθηση στην κίνηση και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Ακόμα το μωρό σας, αναπτύσσει το συντονισμό κινήσεων και μαθαίνει την ισορροπία.

6. Baby Yoga 

Οι απαλές στάσεις γιόγκα για μωρά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευελιξίας, της δύναμης και του συντονισμού του μωρού σας. Ενσωματώστε απλές στάσεις γιόγκα όπως «ευτυχισμένο μωρό», «πεταλούδα» ή «κόμπρα» στη ρουτίνα του μωρού σας. Υποστηρίξτε τις κινήσεις τους και ενθαρρύνετε το απαλό τέντωμα και την κάμψη. Η παιδική γιόγκα προάγει τη χαλάρωση και την γενική ηρεμία του μωρού σας, βοηθά την πέψη και ενισχύει τον δεσμό μεταξύ γονέα και μωρού.

7. Υπαίθρια εξερεύνηση

Βγάλτε το μωρό σας σε εξωτερικούς χώρους για να εξερευνήσει τη φύση και τον κόσμο γύρω του. Πηγαίνετε για βόλτες στο πάρκο, επισκεφτείτε την παιδική χαρά ή απλώς περάστε χρόνο στην αυλή σας με τα αγαπημένα του παιχνίδια. Επισημάνετε διαφορετικά αξιοθέατα, ήχους και υφές και ενθαρρύνετε το μωρό σας να παρατηρεί και να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, αλλά και τα ζώα που μπορεί να το περιβάλλουν. Αφήστε το να ακούσει τα τιτιβίσματα των πουλιών, να παρατηρήσει τα σκυλάκια που τρέχουν και γιατί όχι; Να κυλήσει στο γρασίδι και να γίνει ένα με τη φύση! Η εξερεύνηση σε εξωτερικούς χώρους διεγείρει τις αισθήσεις τους, προωθεί τη σωματική δραστηριότητα και ενισχύει τη σύνδεση με τον φυσικό κόσμο.

8. Ζωγραφική με τα χέρια 

Η ζωγραφική με τα χέρια βοηθά στην ανάπτυξη του μωρού σας σε πολλούς τομείς. Κατ' αρχάς, αυτή η δραστηριότητα ενθαρρύνει την εξερεύνηση και τη δημιουργικότητα, καθώς το μωρό έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει νέα υλικά και να εκφράσει τον εαυτό του με τον δικό του τρόπο. Επιπλέον, η ζωγραφική με τα χέρια βελτιώνει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, καθώς το μωρό πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δάχτυλά του για να δημιουργήσει σχήματα και γραμμές. Αναπτύσσεται επίσης η γνωστική λειτουργία, καθώς το μωρό ανακαλύπτει τα χρώματα, τις υφές και τις διαφορετικές αντιδράσεις των υλικών, ενώ ενισχύεται η αίσθηση της επικοινωνίας και της σύνδεσης με τους γονείς, καθώς απολαμβάνουν μαζί ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο.

Η ενασχόληση του μωρού σας με εκπαιδευτικά παιχνίδια δεν είναι μόνο ευχάριστη αλλά και καθοριστική για την ανάπτυξή του. Υπάρχουν στην πραγματικότητα αμέτρητοι τρόποι για να υποστηρίξετε τη γνωστική, σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού σας και εμείς σας προτείναμε μόνο λίγους από αυτούς.

EXTRA TIP

Μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας μερικές επιλογές παιχνιδιού για να διαλέξει, αλλά προσέξτε να μην το κατακλύσετε με πάρα πολλές επιλογές. Δώστε χρόνο στο μωρό σας να επιλέξει με τι θέλει να παίξει και πώς θέλει να παίξει και, στη συνέχεια, ακολουθήστε το παράδειγμά του. Μερικές φορές, είναι ωφέλιμο να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αφήσετε το μωρό σας να εξερευνήσει απρόσκοπτα, παρέχοντας παράλληλα καθοδήγηση περιγράφοντας τί συμβαίνει. 

Να ανταποκρίνεστε πάντα στα ενδιαφέροντα του μωρού σας και να μοιράζεστε τον ενθουσιασμό του καθώς ανακαλύπτει νέα πράγματα, όσο μικρά κι αν είναι. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αναφωνήσετε: "Κοίτα τον τρόπο που χορεύουν οι φυσαλίδες στο μπάνιο! Δεν είναι καταπληκτικό;"

Μπείτε στο Coolclub.gr και βρείτε τα καλύτερα παιχνίδια για το μωράκι σας!